EN



How a CNC machine should be constructed?


Thursday 15 October 2015

Πώς πρέπει να είναι κατασκευασμένο ένα cnc μηχάνημα μέχρι 1000mm X 1500mm?

  1. Εκτός αν είναι πολύ μικρό (κάτω από 40εκ.) πρέπει να έχει τουλάχιστον στον Χ και τον Υ άξονα υποστηριγμένους άξονες κίνησης σε όλο το μήκος τους.
  2. Η κίνηση των αξόνων να γίνεται πάνω σε γραμμικά ρουλεμάν και όχι σε μπρούτζινα ή χάλκινα κουζινέτα λαδιού γιατί η τριβή είναι έτσι ελάχιστη και αποφεύγονται φαινόμενα μπλοκαρίσματος εξαιτίας στερεοποιημένων υπολειμμάτων κοπής (γρέζια, πριονίδια) μαζί με υλικά λίπανσης (λάδι, γράσο).
  3. Πρέπει να έχει σύστημα μετάδοσης κίνησης με ball screws (σφαιροκοχλίες) για να έχει ελάχιστες τριβές και μηδενικό backlash (τζόγο).
  4. Πρέπει να έχει ρουλεμάν και στα δύο άκρα των ball screws και σύστημα μηδενισμού των κενών στα ρουλεμάν.
  5. Το κινητό μέρος, αυτό που φέρει τον Z άξονα δηλαδή τον κάθετο άξονα, πρέπει να είναι ένα άκαμπτο κλειστό πλαίσιο και όχι να είναι  ανοιχτό από κάτω δηλαδή να έχει το σχήμα Π γιατί θα χάνει σε σταθερότητα και θα έχει κραδασμούς.
  6. Η μετάδοση με δυο μοτέρ-κοχλίες  για τον ίδιο άξονα δεν συνίσταται επειδή δημιουργούνται προβλήματα συγχρονισμού των ηλεκτρονικών, ακόμα και των μηχανικών μερών της μηχανής.
  7. Τα μηχανικά λιπαινόμενα μέρη (γραμμικά ρουλεμάν, ball screws) πρέπει να είναι επαρκώς καλυμμένα και απομακρυσμένα από την επιφάνεια κοπής. Τα γρέζια και η σκόνη που κολλάει στην λίπανση των μηχανικών μερών, μακροπρόθεσμα θα τα αλλοιώσει, ειδικά αν αυτά είναι γρέζια από την κοπή μέταλλων(αλουμίνιο, μπρούτζος, σίδερο)
  8. Όπως οι μεγάλοι άξονες X και Y έτσι και ο μικρός κάθετος άξονας Ζ πρέπει να είναι άκαμπτος, οι γραμμικοί άξονες να είναι δεμένοι μεταξύ τους πάνω και κάτω και να υπάρχουν ρουλεμάν 
    και στα δύοάκρα όπως και σύστημα  μικρορύθμισης κενών.